Victocor

8 עובדות שלא ידעתם על טונה

שתף את הפוסט

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

1. אפשר לאכול טונה כל יום. כן, כן כל יום. ולא, אתם לא תיהיו בסכנה להרעלת כספית.

סוג הטונה בשימורים אשר נצרך ונפוץ בישראל הוא מסוג "טונה בהירה" ונחשב לדג דל כספית, בו ריכוז הכספית נמוכה  (SKIPJACK סקיפג'אק)- הטענה כי אסור לאכול טונה כל יום מחשש להרעלת כספית נכונה לארה"ב.

בארה"ב סוג הטונה בשימורים אשר נצרך ונפוץ הוא מסוג "טונה לבנה"  (אלבקור ALBACORE). טונה זו מכילה כמויות גבוהות של כספית אך טונה זו למזלנו אינה נפוצה בישראל.

**ההמלצה נכונה גם לנשים בהריון

2. טונה עשירה במינרל סלניום. מינרל הסלניום חיוני לתפקידים רבים בגוף: נוגד חמצון, מעורב בתפקוד תקין של הורמוני בלוטת התריס, תפקוד הלב, מערכת העצבים המרכזית ומערכת החיסון. בנוסף לסלניום תכונה ייחודית “לקשור” את הכספית שבדג וכך עוד יותר להפחית את השפעת הכספית. ההמלצה היומית לנשים וגברים היא 55 מיקרוגרם סלניום ליום. 100 גרם טונה בשימורים מכילה 80 מיקרוגרם סלניום, כמות אשר מכסה את הצורך היומי, מעל ומעבר. אל תדאגו לעודף סלניום אשר מוגדר כ400 מיקרוגרם ליום.

3. דג הטונה עשיר בחלבון ונחשב למקור חלבון "מלא" אשר מספק את כל חומצות האמינו וספיגתו יעילה. כמות החלבון ב-100 גרם דג טונה היא 20-28 גרם. כמות החלבון היומית המומלצת עבור מרבית האנשים היא מינימום 0.8 גרם לק"ג, כלומר אם אדם שוקל 60 ק"ג נכפול את משקלו ב-0.8 ונקבל כמות חלבון יומית מומלצת של 48 גרם חלבון ליום. כך שכמות החלבון בטונה יכולה לספק חצי מכמות החלבון היומית המומלצת עבור אותו אדם. החלבון חיוני לתפקידים רבים בגוף, בינהם: בניית רקמות כמו שריר, שיער, ציפורנים, רקמות חיבור, יצירת נוגדנים כחלק ממערכת ההגנה של הגוף, יצירת הורמונים ואנזימים ועוד.

4. דג הטונה עשיר בחומצת שומן רב-בלתי רוויות מסוג אומגה 3 (EPA ו- DHA) שנחשבות לבעלות תכונות אנטי- דלקתיות, הפחתת טריגליצרידים, חשובה לבריאות הלב, השפעה על התפתחות המוח, גדילה והתפתחות תקינה ועוד. המלצות איגודי הבריאות ברחבי העולם היא לצרוך 4.5 גרם לשבוע של חומצות השומן אומגה 3 מסוג DHA+ EPA.   מאה גרם דג טונה בשימורים מכיל 0.8 גרם אומגה 3.

5. אכילת דג טונה יכולה להיות טובה לכל מתאמן אשר רוצה לעלות במסת שריר או לרדת באחוזי השומן או לשפר את הישגיו.

בדג הטונה כפי שציינתי קודם יש כמות יפה של חלבון אשר חיוני לתהליכי בניית שריר.

כמות השומן בדג הטונה נמוכה. נתחי טונה בהירה במים מכילה 1% שומן בלבד, ואילו נתחי טונה בהירה בשמן מכילה 5% שומן (ל-100 גרם מוצר מסונן).

דג הטונה נחשב לדל בקלוריות. בממוצע ישנם כ-110 קלוריות בפחית טונה במים, וכ150 קלוריות בפחית טונה בשמן (מסוננת).

דג הטונה מכיל מגנזיום- מינרל המופרש בזיעה, קשור לתהליך התכווצות השריר בזמן פעילות גופנית, ובנוסף תורם להתאוששות השריר לאחר אימון.

דג הטונה מכיל סלניום כפי שציינתי קודם- בהקשר לפעילות גופנית סלניום מהווה נוגד חמצון אשר עוזר להפחית את השפעת הרדיקלים החופשיים הנוצרים באופן טבעי בעת ביצוע פעילות גופנית, וכך תורם גם הוא להתאוששות השריר.

6. עשיר בויטמין D. כולנו יודעים שאור השמש הוא המקור הטוב ביותר לוויטמין D. אל אור השמן כמקור לויטמין די מצטרף גם דג הטונה. ויטמין D חיוני לעצמות, לצמיחה והתפתחות תקינה. הכמות היומית המומלצת לנשים וגברים היא 15 מיקרוגרם ליום. ב100 גרם של דג הטונה נקבל 7 מיקרוגרם של ויטמין די-מחצית מהכמות היומית המומלצת.

7. דג הטונה מכיל את חומצת האמינו טריפטופן. חומצת אמינו זו נחשבת לחומצת אמינו חיונית, אשר הגוף אינו יכול לסנטז ולכן נדרש לקבל אותה מהמזון. בגוף היא הופכת להורמונים כמו סרטונין ומלטונין, וכך מפחיתה חרדות ודיכאון, גורמת להרפיית מתח, העלאת המצב הרוח ועוזרת לשינה טובה.

8. אורך חיי מדף ארוך מאוד! שימורי טונה עוברים תהליך עיקור ונשמרים בואקום שמונע מחמצן להיכנס אל המוצר וכך מתאפשר למזון להישמר לאורך זמן. קופסת טונה אשר אוחסנה בתנאים רגילים של טמפרטורת החדר יכולה לשמור על טריות עד שלוש שנים!!